Tervetuloa ammattikorkeakoulujen opinnäytetöiden ja julkaisujen tallennussivulle

Ohje opinnäytetyön tallentamiseen


Tallenna vain valmis, ohjaavan opettajan hyväksymä opinnäytetyö. Työn voi tallentaa tietokantaan ainoastaan kerran, eikä sitä voi tallennuksen jälkeen enää muokata. Tämän vuoksi on tärkeää tallentaa vain sen lopullinen versio. Olethan myös tarkistanut, että opinnäytetyösi on saavutettavuusdirektiivin mukainen. Lisätietoa saavutettavuudesta ja tarkistuslista löytyy Theseuksen saavutettavuusohjeet-sivulta.

Ennen tallennusta

 1. Muunna opinnäytetyösi PDF/A-tiedostoksi. Täältä löydät lisäohjeita työn PDF/A-muuntamisesta. Anna tiedostolle nimeksi sukunimi_etunimi, esimerkiksi "Opiskelija_Otto.pdf". Sallitut merkit ovat 1-9, a-z, A-Z, _, - ja välilyönti.

Kirjaudu ja valitse oikea kokoelma

 1. Valitse Tallennusivun etusivulta kohta "Tallenna opinnäytetyö". Kirjaudu korkeakoulun tunnuksilla. Tulet kokoelman valintasivulle. Valitse sinulle sopiva kokoelma ja klikkaa sitten "Seuraava"-nappia. Jos korkeakoulullasi on valittavana avoin tai käyttörajattu kokoelma, voit valita sinulle sopivan kokoelman, muuten tarjolla on vain avoin kokoelma. Avoin vai käyttörajattu kokoelma? -ohje

Lisenssi: Työn julkaisulisenssi

 1. Ennen kuin lähettämäsi aineisto voidaan julkaista, sinun tulee hyväksyä julkaisulisenssin ehdot. Hyväksy julkaisulisenssi rastittamalla "Hyväksyn lisenssin" ja klikkaa sitten "Seuraava"-nappia.

Lataa

 1. Lataa työ tietokoneeltasi. Voit ladata useampia tiedostoja (esim. liitteet). Jos lataus ei onnistu, tarkista, että työn nimi ei sisällä kiellettyjä merkkejä. Sallitut merkit ovat 1-9, a-z, A-Z, _, - ja välilyönti.

Kuvaile: Opinnäytetyön perustiedot ja käyttöoikeudet

 1. Tallenna oma nimesi ja paina lisää -painiketta. Jos työllä on useampi tekijä, toista toiminto ja lisää muiden tekijöiden nimet.
 2. Tallenna sellainen sähköpostiosoite, jota käytät valmistumisen jälkeenkin.
 3. Valitse, mitä oikeuksia annat opinnäytetyösi lukijoille:
  • "Kaikki oikeudet pidätetään” tarkoittaa, että saat itsellesi työsi normaalin tekijänoikeuslainsäädännön antamat oikeudet.
  • Sinulla on myös mahdollisuus jakaa haluamiasi tekijänoikeuksia opinnäytetyösi käyttäjälle valitsemalla Creative Commons -lisenssi. Creative Commons-lisenssillä kerrot muille käyttäjille, mitä he saavat opinnäytetyölläsi tehdä. Voit esimerkiksi antaa muiden kopioida, jakaa, näyttää tai esittää opinnäytetyötäsi sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita opinnäytteestäsi ja velvoittaa heidät mainitsemaan nimesi alkuperäisenä tekijänä. Voit valita Creative Commons -lisenssin, kun omistat kaikki oikeudet opinnäytetyöhösi tai sinulla on muiden oikeudenomistajien suostumus lisenssin käyttöön. Lue lisää Creative Commonsista.
 4. Valitse opinnäytetyön taso vetovalikosta.
 5. Valitse koulutusala vetovalikosta. Alat löytyvät vetovalikosta aakkosjärjestyksessä.
 6. Kirjoita tutkinto-ohjelmasi nimi ja mahdollinen suuntautumisvaihtoehto. Tutkinto-ohjelma on pakollinen kenttä, suuntautumisvaihtoehto ei.
 7. Kirjoita opinnäytetyön otsikko.
 8. Hae työlle URN-tunnus. Järjestelmä luo URN-linkin, joka tulee olemaan opinnäytetyösi pysyvä osoite internetissä. Kopioi linkki tässä vaiheessa talteen itsellesi, jos tarvitset sitä tutkintotodistushakemukseesi. Sähköpostivahvistus, joka sisältää myös URN-linkin tulee vasta sen jälkeen, kun opinnäytetyön tiedot on tarkastettu ammattikorkeakoulusi kirjastossa ja työ julkaistu.
 9. Valitse vetovalikosta opinnäytetyön valmistumisvuosi sekä pääkieli.
 10. Valitse asiasanat järjestelmän ehdottamista asiasanoista rastittamalla sanan viereinen laatikko. Voit myös lisätä muita Yleisen suomalaisen asiasanaston sanoja. Aloita kirjoittamaan haluamaasi asiasanaa, valitse se avautuneesta pudotusvalikosta ja lisää se painamalla Lisää-painiketta. Asiasanaston ulkopuolisia termejä ei voi tallentaa.
 11. Tallenna opinnäytetyön tiivistelmä. Jos kopioit tiivistelmän tavuttavasta tekstinkäsittelyohjelmasta, poista tavuviivat ennen tallentamista. Jos haluat tallentaa myös vieraskielisen tiivistelmän, tee se käyttäen tätä samaa kenttää.
 12. Lisää opinnäytetyön tilaaja tai toimeksiantaja sekä mahdolliset lisätiedot. Nämä kentät eivät ole pakollisia. Jos työllä ei näitä ole, jätä kentät tyhjiksi (ei viivoja tai muita merkkejä).
 13. Jos opinnäytetyön liitteenä on Theseukseen tallennettu ääni- tai videotiedosto, lisää sen kestoaika täysinä minuutteina sille tarkoitettuun kenttään. Jos liitteitä ei ole, jätä kenttä tyhjäksi (ei viivoja tai muita merkkejä).
 14. Täytettyäsi kaikki pakolliset kentät paina Seuraava.
 15. Sähköpostivahvistus opinnäytetyösi julkaisemisesta tulee sen jälkeen, kun ammattikorkeakoulusi kirjastossa on tarkistettu opinnäytetyön tiedot ja se on luettavissa Theseuksessa.

Tarkista

 1. Tarkista tallentamasi tiedot.

Theseuksessa julkaistut opinnäytetyöt ovat vapaasti luettavissa internetissä ja ne löytyvät myös esimerkiksi Google-haun kautta. Julkaistavasta työstä kannattaa poistaa henkilökohtaiset yhteystiedot, kuten osoitteet, sähköpostiosoitteet ja puhelinnumerot.

Ennen kun alat tallentaa työtäsi Theseukseen, lue myös tarkistuslista.

Kun alat tallentaa, siirry Theseus-tallennussivulle.

Jos sinulla on ongelmia työn tallennuksessa, ota yhteyttä ammattikorkeakoulusi kirjastoon.