Tervetuloa ammattikorkeakoulujen opinnäytetöiden ja julkaisujen tallennussivulle

Avoin vai käyttörajattu kokoelma?


Kullanvärinen riippulukko sinivalkeassa ovessa.

Kun tallennat opinnäytteesi, annat samalla luvan asettaa opinnäytteesi avoimesti internetiin korvauksetta luettavaksi, selailtavaksi ja tulostettavaksi.

Theseus on ensisijaisesti avoin julkaisuarkisto, johon työt tallennetaan open access -julkaisuina. Työt tallennetaan tällöin avoimesti internetiin kenen tahansa luettavaksi.

Osa ammattikorkeakouluista tarjoaa opiskelijoilleen mahdollisuuden tallentaa opinnäytetyö käyttörajattuun kokoelmaan.

Mikä on Theseuksen käyttörajattu kokoelma?

Vaihtoehtoina tallennukseen ovat joko:

  1. Avoin kokoelma eli työ avoimessa verkossa internetissä tai
  2. Käyttörajattu kokoelma eli rajoitettu käyttö vain oman ammattikorkeakoulusi määrittelemissä IP-osoitteissa.

Käyttörajattu kokoelma on Theseus-julkaisuarkiston suljettu osa, johon on pääsy rajattu vain oman ammattikorkeakoulusi määrittelemissä IP-osoitteissa. Käyttörajattu kokoelma on toistaiseksi käytössä seuraavissa ammattikorkeakouluissa: Arcada, Centria, DIAK, Haaga-Helia, HUMAK, JAMK, KAMK, LAB, Lapin AMK, Laurea, Novia, Oamk, Polamk, SAMK, SeAMK, Savonia, TAMK, Turku AMK ja VAMK.

Jos korkeakoulullasi on käytössä käyttörajattu kokoelma, tallennuslomake tarjoaa Kokoelman valinta -sivulla kahta vaihtoehtoa, avoin tai käyttörajattu kokoelma. Jos taas korkeakoulullasi käyttörajattu kokoelma ei ole vielä käytössä, vaihtoehtoja on vain yksi.

Mitä vaihtoehdot tarkoittavat käytännössä?

Käytännössä kaikkien Theseukseen tallennettujen opinnäytetöiden metatiedot (tekijä, työn nimi, asiasanat, tiivistelmä) näkyvät verkossa. Käyttörajattuun kokoelmaan tallennettujen töiden itse pdf-tiedosto ei avaudu kuin vain oman ammattikorkeakoulusi määrittelemissä IP-osoitteissa.

Kuinka työt löytyvät Googlella:

  1. Avoin kokoelma: Theseuksen avoimen kokoelman työt löytyvät Googlella.
  2. Käyttörajattu kokoelma: Käyttörajatun kokoelman töistä Google löytää vain perustiedot (metatiedot = tekijä, työn nimi, asiasanat, tiivistelmä), mutta ei itse työtä.

Opinnäyte on aina julkinen asiakirja, johon kaikki kiinnostuneet voivat tutustua ( Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 21.5.1999/621). Jos käyttörajatun kokoelman töihin haluaa tutustua korkeakoulun verkon ulkopuolelta, on korkeakoulun tarjottava siihen mahdollisuus käyttörajauksesta huolimatta.

Kumpi kannattaa valita?

Suomen ammattikorkeakoulut ovat allekirjoittaneet avoimen tieteen julistuksen ja opiskelijoita kannustetaan avoimeen julkaisemiseen aina kun se vain on mahdollista. Suomen ammattikorkeakoulut suosittelevat Theseuksen avointa kokoelmaa. Avoimen opinnäytetyön voi linkittää suoraan omaan CV:hen tai henkilökohtaiseen portfolioon. Theseus-julkaisuarkiston ylläpidosta huolehtii AMKIT-konsortio yhteistyössä Kansalliskirjaston kanssa ja se on luotettava tallennusalusta.

Photo by Markus Winkler on Unsplash