Tervetuloa ammattikorkeakoulujen opinnäytetöiden ja julkaisujen tallennussivulle

Creative Commons FAQ


Kuinka liitän Creative Commons® -lisenssin teokseeni?

Theseuksen tallennuslomakkeella voit valita, millaiset käyttöoikeudet annat työllesi. ”Kaikki oikeudet pidätetään” tarkoittaa, että saat itsellesi työsi normaalin tekijänoikeuslainsäädännön antamat oikeudet. Sinulla on myös mahdollisuus jakaa haluamiasi tekijänoikeuksia opinnäytetyösi käyttäjälle valitsemalla Creative Commons -lisenssi. Kun olet tehnyt tekijänoikeusvalinnan, lisenssi liitetään automaattisesti osaksi opinnäytetyösi tietuetta Theseuksessa.

Voinko laittaa Creative Commons -lisenssin myös painettuun versioon työstäni?

Voit. Liitä lisenssilinkki sekä lisenssin nimi teoksen ensimmäisille sivuille. Halutessasi voit painaa sivuille myös lisenssitekstin tiivistelmän.

Miten Creative Commons -lisenssit toimivat?

Creative Commons (CC) -lisenssit perustuvat tekijänoikeuslakiin. Tekijälle syntyy ilman eri toimia oikeus kieltää muita kopioimasta teosta tai levittämästä sitä yleisön saataville. Monesti tämä ei ole kuitenkaan tekijän tarkoitus. Tekijä saattaa jopa toivoa, että teos leviäisi mahdollisimman laajasti blogeissa ja keskusteluryhmissä. Tämän mahdollistamiseksi tekijän on syytä ilmoittaa toiveistaan. CC-lisenssit mahdollistavat tekijän tahdon ilmoittamisen tekijänoikeuslisenssien avulla. Creative Commons -verkkosivuilla tekijät voivat räätälöidä tarpeisiinsa sopivan lisenssin ja liittää sen teokseensa.

Lisensseillä tekijä voi esimerkiksi määritellä, että teosta saa levittää muuttamattomana ei-kaupallisessa tarkoituksessa. Tällöin kaupallinen taho, joka tahtoo käyttää teosta, joutuu pyytämään luvan tekijältä. Toisaalta ei-kaupallisten tahojen ei tarvitse erikseen lupaa anoa. Tekijä säilyttää mahdollisuuden sopia kaupallisten tahojen kanssa, mutta samalla teosten ei-kaupallinen käyttö ja levitys on yksinkertaisempaa.

Mitä minun pitäisi miettiä ennen kuin valitsen teokselleni Creative Commons -lisenssin?

Pidä huolta siitä, että omistat lisensoimaasi teokseen kaikki oikeudet. Musiikkivideoilla esimerkiksi on usein lukuisia oikeudenomistajia. Ohjaaja, säveltäjä, esittäjä ja näyttelijät ovat kaikki oikeudenomistajia. Sinulla tulee olla kaikkien heidän lupa teoksen lisensoimiseksi.

Lisenssit annetaan tekijänoikeuden kestoajaksi. Et voi muuttaa mieltäsi annettuasi lisenssin. Sinun ei tarvitse jakaa teosta ja se voi poistua näin ollen yleisön saatavilta. Et voi kuitenkaan estää niitä lisenssin saajia, jotka ovat jo saaneet teoksesi jakamasta sitä CC-lisenssillä.

Ilmoita selkeästi, mitä lisensoit. Voit lisensoida esimerkiksi kirjasta pelkät kuvat tai tekstin. Muista ilmoittaa, mitä elementtejä lisenssi koskee. Jos ilmoitat ainoastaan, että teosta koskee CC-lisenssi, oletus on että se koskee koko teosta ja kaikkia teoksen elementtejä erikseen.

Tekijänoikeusjärjestöjen jäsenyys voi asettaa lisensoinnille rajoitteita. Jos olet Teoston tai Gramexin jäsen, olet luovuttanut oikeutesi heidän yksinomaiseen hallintaan. Tämän takia et voi päättää niiden lisensoinnista itse. Näin ollen et voi myöskään lisensoida järjestöjen hallinnoimia teoksia CC-lisensseillä.

Voinko käyttää Creative Commons -lisenssejä tietokoneohjelmille?

Voit. Tosin tietokoneohjelmille on olemassa paremmin sopivia avoimia lisenssejä. Voit tutustua niihin esimerkiksi Free Software Foundationin tai Open Source Initiativen sivuilla.

Voinko käyttää Creative Common -lisenssejä ohjelmistojen dokumentaation lisensointiin?

Kyllä. CC-lisenssit sopivat erinomaisesti tekstitietojen lisensoimiseen.

Mitä jos haluan käyttää kahta eri CC-lisenssiä teosteni lisensoimiseen?

Tämäkin sopii hyvin. Käyttäjät voivat valita kumman lisenssin mukaisesti he haluavat teostasi käyttää ja levittää.

Mitä jos joku loukkaa tekijänoikeuksiani tai jättää noudattamatta lisenssin ehtoja?

Vaikka tekijä olisi käyttänyt CC-lisenssiä, tekijänoikeus suojaa tekijää. Mikäli käyttäjä ei noudata lisenssin määräämiä ehtoja ja jättää esimerkiksi ilmoittamatta tekijän nimen vaaditulla tavalla, lisenssi lakkaa olemasta voimassa. Tämän jälkeen käyttäjä syyllistyy tekijänoikeusloukkaukseen. Tekijänoikeusloukkaus on kriminalisoitu rikoslaissa. Se on asianomistajarikos, joka edellyttää, että tekijänoikeuden omistaja vaatii loukkaajalle rangaistusta. Poliisi tutkii asian tekijän ilmoituksen saatuaan. Mikäli poliisi epäilee rikoksen tapahtuneen, juttu etenee syyttäjälle. Tekijänoikeusloukkaus voidaan ajaa myös siviiliprosessina jolloin oikeudenomistajalla ei ole syyttäjän ja poliisin apua.

Auttaako Creative Commons tai Theseus valvomaan tekijänoikeuksiani?

Ei. Tekijä on vastuussa oikeuksiensa valvomisesta. Jos uskot, että joku on loukannut Creative Commons -lisensoitua teostasi, voit ottaa yhteyttä Suomen Creative Commonsiin. Heiltä voit saada apua pätevän Creative Commons -asioista ymmärtävän tekijänoikeuslakimiehen löytämiseen. Creative Commons, Arene tai Theseus ei kuitenkaan tarjoa oikeudellisia palveluita.

Olen antanut luvan muokata teostani. En kuitenkaan tykkää tavasta jolla sitä on muokattu. Mitä voin tehdä?

Jos et pidä tavasta, jolla teostasi on muokattu tai yhteydestä johon muokattu teoksesi on liitetty, voit pyytää, että teoksesta poistetaan nimesi. Jos teosta on muutettu tekijän kirjallista tai taiteellista arvoa tai ainutlaatuisuutta loukkaavalla tavalla tai saatettu yleisön saataviin tekijää sanotuin tavoin loukkaavassa muodossa tai yhteydessä, tekijä voi estää teoksen käytön tällaisessa tarkoituksessa vaikka lisenssissä toisin sanottaisiin. Kyseeseen voi tulla vain poikkeukselliset tilanteet. Tällaisia tilanteita voisi olla esimerkiksi kappaleen käyttö aikuisviihteessä tai poliittisessa mainonnassa.

Löysin valokuvan jossa on ihmisten kasvoja. Saanko käyttää sitä CC-lisenssin nojalla?

CC-lisenssi on tekijänoikeuden omistajan antama lupa. Valokuvan käyttöä voi koskea muitakin oikeuksia. Jokaisella henkilöllä on oikeus määrätä oman kuva käyttämisestä. Esimerkiksi mainostajalla tulee olla mainoskuvissa esiintyvien henkilöiden lupa. Valokuvaan liitetty Creative Commons -lisenssi ei korvaa tuota lupaa.


Lisätietoa Creative Commons -lisensseistä löytyy: www.creativecommons.fi (suomeksi) sekä www.creativecommons.org (englanniksi). Kysymyksiä voit esittää myös Herkko Hietanen (herkko.hietanen@turre.com)