Tervetuloa ammattikorkeakoulujen opinnäytetöiden ja julkaisujen tallennussivulle

Hakuohjeet


Ohjeen sisältö:

Pikahaku

Voit tehdä pikahaun kirjoittamalla hakusanan tai -sanat sivun yläreunan hakukenttään ja klikkaamalla HAE-painiketta

Hakukenttä.

Hakutuloksena tulee listaus kaikista Theseuksen dokumenteista, jotka sisältävät hakusanasi (opinnäytetyöt ja julkaisut). Jos haluat hakea fraasilla, kirjoita se lainausmerkkien sisään.

Hakutulosta voi laajentaa katkaisemalla hakusanan tähdellä (*), jolloin haussa löytyvät sanan katkaisukohdasta riippuen myös sen erilaiset taivutusmuodot. Tarvittaessa hakusanasta voi korvata tähdellä (*) myös kirjaimen tai kirjaimia sen keskeltä. Sanan katkaiseminen on hyödyllistä esimerkiksi siinä tapauksessa, jos et tiedä kirjoittajan koko etunimeä tai jos et ole varma sanan kirjoitusasusta.

Boolen operaattorit

Hakuja voidaan kohdentaa Boolen operaattoreilla (AND, OR, NOT), jotka kirjoitetaan aina ISOILLA KIRJAIMILLA.

AND ottaa tulokseen mukaan kaikki ne julkaisut, joissa esiintyvät kaikki sen erottamat hakusanat. AND on myös Theseuksen oletusoperaattori eli vaikka et kirjoittaisi sitä hakusanojen väliin, hakutulos on sama kuin se olisi ollut kirjoitettuna hakuun.

OR määrittelee haun osumaan niihin julkaisuihin, joissa esiintyy ainakin jompikumpi sen erottamista hakusanoista. Haku ruokinta AND (sika OR lehmä OR lammas) löytää ne julkaisut, joissa käsitellään sian, lehmän tai lampaan ruokintaa.

NOT rajaa tiettyjä sanoja haun ulkopuolelle, esimerkiksi haku (säilyvyys OR säilytys) NOT pakastus löytää julkaisut, joissa käsitellään muita säilytysmenetelmiä kuin pakastus.

Tarkennettu haku

Voit siirtyä etusivulta suoraa tarkennettuun hakuun jättämällä hakukentän tyhjäksi ja klikkaamalla HAE-painiketta. Tarkennetussa haussa pystyt rajaamaan hakuasi erilaisilla rajausvaihtoehdoilla, jotka saat esille klikkaamalla sinistä Näytä tarkemmat rajaukset -linkkiä. Tarkennetussa haussa katkaisumerkki * ei toimi.

Rajausvaihtoehtoja on runsaasti, koska valikko kattaa sekä opinnäytetyöt että julkaisut:

  • Nimeke, Tekijä, Asiasana, Julkaisuvuosi, Syöttöpäivämäärä, Julkaisutyyppi, Ammattikorkeakoulu, Opinnäytteen taso, Koulutusala, Tutkinto-ohjelma, Tutkintonimeke, Suuntautumisvaihtoehto, Oikeudet, Tunniste (URN, DOI), Tiivistelmä, Kieli, Julkaisulaji, Rinnakkaistallennettu, Yhteisötekijä, Tilaaja

Esimerkki: Etsitään englanninkielisiä julkaisuja aiheesta diabetes. Kirjoitetaan hakusana diabetes hakukenttään ja klikataan Hae-painiketta. Sen jälkeen klikataan em. linkkiä, joka avaa rajauskentät.

Näytä tarkemmat rajaukset -linkki hakukentän alapuolella.

Valitun rajausvaihtoehdon avulla voidaan rajata hakutulosta, tässä rajataan hakutulosten kieleksi englanti. Haku tehdään painamalla Käytä-painiketta.

Haun rajaus tapahtuu Käytä-painikkeella.

Hakua voi tarkentaa edelleen lisäämällä Plus-painikkeesta uuden rajausehdon. Jos esimerkiksi haluat rajata hakutuloksen vuosina 2015–2020 ilmestyneisiin, se tapahtuu näin:

Useampia rajausehtoja valitaan plus-painikkeella.

Edellisen esimerkin haku antaa tulokseksi englanninkieliset julkaisut vuosien 2015–2020 väliltä.

Hakutuloksena saadut viitteet voidaan järjestää esim. aakkosjärjestykseen tai julkaisuajankohdan mukaan nousevaan tai laskevaan järjestykseen painamalla Ratas-painiketta ja valitsemalla avautuvasta listasta haluamasi järjestystavan.

Hakutulos järjestetään ratas-ikonista avautuvasta ikkunasta.

Etusivun fasetit

Etusivun oikeasta reunasta löytyvät Selaa Theseusta ja Silmäile -fasetit. Niiden avulla Theseuksen sisältöä voi selailla koko Theseuksen tasolla tai jos valitset etusivun listauksesta halutun yhteisön eli ammattikorkeakoulun, niin ainoastaan kyseisen ammattikorkeakoulun kokoelman sisältöä.

Opinnnäytetyön taso -fasetissa pääset selailemaan opinnäytetöitä niiden tason mukaan. Opinnäytetyön tason rajaukset kohdistavat selailun esimerkiksi kaikkiin AMK-opinnäytetöihin tai ylempiin AMK-opinnäytetöihin. Samalla tavalla kuin selaa Theseusta -fasetissa, valitsemalla ensin halutun ammattikorkeakoulun muuttuu tasovalikoima ko. ammattikorkeakoulun antamien tutkintojen mukaiseksi (huomaa, että vain etusivulla näkyvät kaikki tasovaihtoehdot).

Koulutusala-rajauksen avulla on mahdollista selata esimerkiksi kaikkia Theseukseen tallennettuja Suomen ammattikorkeakouluissa valmistuneita fysioterapian koulutusalan opinnäytetöitä klikkaamalla koulutusalan nimeä. Jos haluat selata vain tietyn ammattikorkeakoulun opinnäytetöitä joltakin koulutusalalta, valitse etusivulta ensin haluamasi ammattikorkeakoulu. Näin saat rajaukseen näkyville ainoastaan kyseisen ammattikorkeakoulun koulutusalat.

Silmäile-fasettien sisältö.

Asiasanat/Avainsanat -rajaukseen listautuvat eniten käytetyt asiasanat. Klikkaamalla sanaa saa suoran listauksen viitteistä, joissa kyseinen sana on asiasanana. Viitteiden lukumäärä on suluissa sanan perässä.

Kannattaa huomata, että rajausfasettien valikoima on erilainen kunkin ammattikorkeakoulun omalla etusivulla oltaessa ja vaihtuu myös kokoelmien välillä, eli Opinnäytetyö -kokoelmalla ja Julkaisut -kokoelmalla on erilaiset fasetit, ja niissä on eroja myös ammattikorkeakoulujen välillä.

Julkaisuvuosien osalta pääsee vuositasolle klikkaamalla ensin haluttua vuosiväliä, esim. 2010–2020, jolloin avautuu vuosittainen valikko.

Julkaisuvuosi-fasettien sisältö.

Kenttähaku

Voit tehdä hakuja Theseuksen sisältämästä aineistosta myös kenttähakuna, eli haku kohdistuu tuolloin ainoastaan haluttuun kuvailutietokenttään. Hakuun kirjoitetaan ko. kuvailutietokentän nimi kokonaisuudessaan, kaksoispiste ja haettava sana tai fraasi. Kannattaa huomata, että fasettihaut toimivat kenttähakujen tapaan, eli kohdistuvat tiettyihin kenttiin kuten koulutusala (dc.subject.degreeprogram), opinnäytteen taso (dc.type.ontasot) ja asiasanat/avainsanat (dc.subject.yso).

Hakuja voi kohdistaa näihin kuvailutietokenttiin:

  • Tekijän nimi: dc.contributor.author
  • Otsikko: dc.title
  • Tutkinto-ohjelma: dc.subject.discipline
  • Koulutusala: dc.subject.degreeprogram
  • Suuntautumisvaihtoehto: dc.subject.specialization
  • Työn valmistumisvuosi: dc.date.issued
  • Kieli: dc.language.iso
  • Avain/asiasanat: dc.subject.iso
  • Tekijänoikeusvalinta: dc.rights

Esimerkki:
Haetaan opinnäytetöitä, joiden nimessä on sana ”kuntoutus”. Huomaa, että kaksoispisteen kummallakaan puolella EI saa olla välilyöntiä:

Kenttähaku tehdään muodossa metadatakentän nimi kaksoispiste hakutermi, esim. dc.title:kuntoutus.

Saatua hakutulosta pystyt vielä lajittelemaan valitsemalla alasvetovalikosta haluamasi ammattikorkeakoulun tai rajaamaan, kuten kohdassa Tarkennettu haku esitettiin. Esimerkkinä kenttähaun tuottama hakutulos.

Tekijän nimellä haettaessa kannattaa nimi kirjoittaa fraasina: dc.contributor.author:”virtanen ville” Hakutulosten määrässä ja tarkkuudessa on suuri ero, jos vertaa tuloksia fraasihakuna (ylempi) ja ilman fraasia (alempi).

Haku dc.contributor.author kaksoispiste lainausmerkki virtanen ville lainausmerkki tuottaa 16 hakutulosta.

Haku dc.contributor.author: virtanen ville tuottaa 3 hakutulosta.

Pienempi hakutulosten määrä ei tarkoita tarkempaa hakutulosta, vaan tässä tapauksessa täysin epätarkkaa.